Sunday, October 3, 2010

sesat d Facebook 2

"saya tidak letak sebarang harga pada anak pompuan saya...sbb anak pompuan saya adalah manusia ...bukan kerbau, sapi atau pun kucing yang perlu di letak kan harga & ditawar-tawar harganya. terserah pada pihak lelaki...memberi hadiah semampunya kepada anak perempuan saya." sila guna ayat ini di masa hadapan [credit to Betty Susanti]


alangkah indah kalau semua ibu bapa berfikiran begini........

aku tertarik dengan status FACEBOOK kawan aku yg sorang nie..... ntah dia dah kawin atau belum [sebenarnya aku tau belum... yg tengah mencari2 calon tu bleh la add dia] 

balik kepada ayat tu terus aku teringat suatu ketika dulu 3 tahun aku kunun2 becinta dengan awek ni [walaupun kadang2 aku selalu curi2 keluar dengan awek nurse tapi dalam hati aku hanya ada awek tu sorang ]...... semua keluarga dah ok baik keluarga aku dan keluarga awek tu...... 

"10ribu dan kasi besar tu majlis d hotel maklum la anak bongsu" kata2 itu masih ku ingat.... dan terasa betapa tak mampunya aku waktu itu...... [dan duit yg aku kumpul untuk konon [adalah dalam RM2k hasil gaji yg 600 sebulan] naik meminang aku belasah deposit kereta yg CCM nya juga 600.... dan dari waktu tu aku mula belajar cari makan d jalanan] 

dan start waktu tu juga aku d label Playboy gara2 cari awek lain.... [soalnya aku memang tak mampu.... so dalam urusan jual beli ni bagi aku kalau dah tak mampu.... baik beli barang lain yg aku mampu]

........

akhirnya...... aku memilih anak gadis yg orang tuanya menerima aku seadanya tanpa melihat sijil dan kelayakan ku dan tanpa apa2 prosidur sulit 

"siapa pun kau yg penting kau sayang dan mau jaga anak kami sudah cukup"  aku cukup tabik org tua yg aku panggil bapak [mertua] ni.....

.......

buat yg berkira2 untuk meminag, atau d pinang maupun ibu atau bapa...... dahulukan lah kebahagiaan anak d samping batas2 adat dan agama.... janganlah pedulikan sangat cakap2 jiran atau keluarga yg tak berapa ngam tu.... begitu juga adat2 yg tak masuk akal tu..... bawak2 la bertimbang rasa...... tengok2 la jugak poket bakal anak menantu tu..... 

.......

buat yg bujang [macam aku] tu ukur baju d badan sendiri..... bukan ukur baju kat badan bakal mentua hehhehe 

salam.......

3 comments:

Betty said...

thanx.. really appriciate it!!

Muhammad Fahim Danial @ Cosmake said...

Mantap tulisan tuan ni...Tahniah!

kasanova pencen said...

gurindam tuan...... gurindam...... hehe