Thursday, August 5, 2010

cerita 3 budak hitam

aku ada satu cerita...
Semoga teman-teman sekalian dapat menilai kisah 3 budak hitam itu dengan sewajarnya. Kisahnya bermula apabila...

Tiga orang budak hitam berjalan-jalan di atas pasir di persisiran sebuah pantai. Tiba-tiba seorang dari mereka tertendang sebiji botol. Beliaupun mengambil botol tersebut. Botol tersebut tertutup rapat dengan penutup gabus. Kesemua mereka keheranan dan tertanya-tanya apa yang ada di dalam botol tersebut. Lalu salah seorang dari mereka pun membukanya.

Terbuka sahaja botol tersebut, keluarlah jin yang amat besar. Jin tersebut ketawa-terbahak-bahak lalu berkata " Siapakah engkau hai manusia yang telah membebaskan aku? Aku telah terkurung dalam botol ini selama 100 tahun. Dalam masa terkurung aku telah bersumpah akan memberikan 3 permintaan siapa yang membebaskan aku dari botol ini.. Nah! Sekarang kamu semua pintalah apa-apa, akan aku tunaikan permintaanmu" Ketiga-tiga budak hitam itu mulanya terkejut tetapi bergembira apabila jin tersebut menawarkan untuk menunaikan permintaan mereka. 


Jin pun berkata kepada budak yang pertama, " Pintalah!" Budak hitam pertama pun berkata . "Tukarkanlah aku menjadi putih supaya aku kelihatan lebih gagah" Jin pun menunaikan permintaannya. Lalu budak itu pun menjadi putih. 


Jin pun berkata kepada budak hitam kedua,"Pintalah!". Budak hitam kedua pun berkata ." Tukarkanlah aku menjadi putih dan kelihatan gagah, lebih putih dan gagah daripada budak yang pertama". Jin pun menunaikan permintaannya. Lalu budak itu pun menjadi putih dan gagah lebih dari pada budak yang pertama. 


Jin pun berkata kepada budak hitam ketiga, "Pintalah!". Budak hitam ketiga pun berkata ."Tukarkanlah aku menjadi putih dan kelihatan gagah, lebih putih dan gagah daripada budak yang pertama dan kedua". Jin pun berkata. " Tidak, permintaan itu tidak dapat aku perkenankan. 


Pintalah yang lain..." Budak hitam ketiga keheranan dan terfikir-fikir apa yang mahu dipintanya. Setelah lama berfikir, budak hitam ketiga pun berkata " Kalau begitu, aku pinta kau hitamkan kembali rakan aku yang dua orang itu" Lalu jin pun tunaikan permintaannya. Kembalilah asal hitam kedua-duanya. Jin pun berlalu dari situ dan ketiga-tiga mereka tercengang-cengang dan tidak memperolehi sesuatu apa pun. 


Moral: manusia jenis ke 3 ni banyak d luar sana..... malangnya ia berada d sekeliling anda...... nota kaki: aku suka cerita kan ceita nie masa bagi talk dulu.... cuma sekarang dah jarang2 buat talk dah..... lebih kepada pesbuk aja hehehe.... [gambar masa buat talk kat Public mutual K.K bebrapa thn lepas]............. with my idol - penulis dan penceramah pak jamal " 


pak jamal hj. no
errr... nasip baik aku kategori kulit putih..... hehehehe
salam...................


No comments: